Terug naar Blogs
Voor en nadelen zzp in de IT

14 Voor- en nadelen van ZZP'er zijn in de IT branche

De afgelopen jaren merken wij een toenemende vraag naar specialisten op het gebied van BI en Big Data. Veel vaste posities, maar ook de freelance vacatures trekken aan. Steeds meer binnen deze gebieden vragen zich dan ook af of het de moeite is om zzp’er te worden. Vragen zoals “hoe vind ik klanten?”, “is het niet moeilijk om allemaal zelf te regelen?” en “kan ik dat wel?” zorgen voor twijfel. Als Visser en Van Baars komen wij natuurlijk veel in aanraking met specialisten in loondienst en als zzp’ers, dus wij zochten de voor- en nadelen voor je uit.  

De voor- en nadelen van zelfstandige zijn

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan zzp’er worden. De vrijheid van het ondernemen lonkt velen, maar er zitten en hoop risico’s aan verbonden die je helemaal alleen zult dragen. De belastingvoordelen wegen vaak niet op tegen de kosten die je moet maken voor je bedrijf en het zelfstandige bestaan kan ook erg eenzaam zijn. Voor- en nadelen zijn vaak persoonlijk, maar wij zetten de algemene voor- en nadelen hieronder voor je op een rijtje.

6 voordelen van ZZP'er zijn

1. Je neemt zelf alle belangrijke beslissingen

Wanneer je zzp’er bent kun je zelf kiezen welke opdrachten je doet en hoeveel uur per maand je eigenlijk wilt werken. Jij bepaalt je eigen tarieven, arbeidsvoorwaarden en welke extra’s je “van de zaak” krijgt. Zo kun jij je werk helemaal indelen zoals je zelf wilt en kun je werken wanneer het jou uitkomt.

2. Door een hoger uurtarief hou je vaak meer over aan het einde van de maand

Als ondernemer krijg je vaak meer betaald dan iemand die in loondienst is. Dit is logisch, omdat ze met jou minder risico en meer flexibiliteit inkopen dan wanneer ze een medewerker aannemen. Wanneer je een goed uurtarief hebt bepaald, kun je meer overhouden aan het einde van de maand dan wanneer je in loondienst bent.

3. Je kunt je specialiseren en opleidingen kiezen die helemaal bij jou passen

Ook op het gebied van ontwikkeling ben jij de baas. Wil je specialiseren in een ander vakgebied of juist je huidige kennis uitbreiden? Het maakt allemaal niet uit, want jij kunt zelf bepalen welke opleidingen en cursussen je volgt.

4. Als eigen baas beslis jij over de toekomst van je eigen bedrijf

Welke klanten je wel of niet aanneemt, met welke trends je meegaat en in welk pand het bedrijf zich gaat vestigen beslis je allemaal zelf. Ook beslissingen over de toekomst van je bedrijf liggen in jouw handen. Deze vrijheid zorgt ervoor dat je altijd kunt kiezen waar jij je goed bij voelt.

5. Je deelt je eigen tijden in en werkt wanneer jij wil werken

Een van de grootste voordelen van zzp’er zijn is de flexibiliteit in de locatie en het aantal uren dat je werkt. Of je nu wilt werken vanuit huis, bij de klant thuis of vanaf een tropische locatie, jij bepaalt waar en wanneer je werkt.

6. Als ondernemer heb je enkele belastingvoordelen

Het is natuurlijk afhankelijk van welke rechtsvorm je kiest, maar als ondernemer heb je ook verschillende belastingvoordelen.

8 nadelen van ZZP'er zijn

1. De administratie

Als ondernemer ben je verplicht om een uitgebreide administratie bij te houden. Dit kost vaak veel uren voor eigen rekening. Je moet dit ook bijna wekelijks bijhouden om het overzicht niet te verliezen. Je kunt hiervoor natuurlijk een boekhouder inschakelen maar daar zijn weer kosten aan verbonden die je in het begin misschien liever wilt voorkomen.

2. Onzeker inkomen

Het duurt als zzp’er vaak even voordat je een stabiel inkomen uit je eigen zaak kunt halen. En zelfs wanneer je op dat punt bent aangekomen blijft je inkomen een onzekere factor. Ziekte of een klant die wegvalt kunnen er ineens voor zorgen dat je met een stuk minder inkomsten komt te zitten.

3. Het kopen van een huis is lastiger

Banken worden steeds makkelijker, maar als zzp’er leg je het nog altijd af tegen mensen met een vast contract. Het maakt niet uit hoeveel geld je de afgelopen maanden hebt verdiend, de bank ziet je als een risico en zal pas na een aantal jaar een goede hypotheek aan je verstrekken.

4. Je bent baas over je eigen tijd, maar ook verantwoordelijk voor je eigen inkomen

Baas zijn over je eigen tijd klinkt natuurlijk heerlijk, maar de meeste zzp’ers die wij spreken werken nu meer dan toen ze nog in loondienst waren. Naast de vele onzichtbare uren die je bijvoorbeeld besteed aan acquisitie en administratie, betekent vrij nemen ook minder inkomen. Je hebt geen vakantiedagen en levert dus direct in op het moment dat je niet werkt.

5. Opleidingen en up-to-date blijven binnen je vakgebied is voor je eigen kosten

Je kunt elke cursus doen die je maar wilt, maar ook hier verlies je dan tijd die ook kan besteden aan een betaalde opdracht. In de praktijk zal je dus waarschijnlijk veel minder opleidingen en cursussen doen dan je misschien zou willen.  

6. Je moet jezelf voorzien van een laptop, telefoon, auto en verzekeringen

Al die extraatjes die je nu van je werkgever krijgt moet je voor jezelf regelen. Een laptop, telefoon en auto kun je allemaal “op de zaak kopen” maar je zult het toch echt zelf moeten betalen. Ook moet je aansprakelijkheidsverzekeringen en rechtsbijstandsverzekeringen afsluiten om ervoor te zorgen dat je goed beschermd bent.

7. Je sparringpartner ontbreekt

Wanneer je tegen problemen aanloopt, sta je er vaak alleen voor. Wanneer wij zzp’ers spreken staat het missen van een sparringpartner in lastige situaties vaak hoog op het “nadelen lijstje”.

8. Je moet je eigen acquisitie doen

Als zzp’er is het aan jou de taak om zelf klanten binnen te halen. Zeker in het begin, wanneer je nog geen uitgebreid netwerk hebt, kan dit een uitdaging zijn. Jezelf verkopen wordt door veel zelfstandigen als “leuren met jezelf” gezien en staat met stip op nummer één als het om de nadelen van zelfstandige zijn gaat.

Hoe wij jou leven als ZZP'er makkelijker kunnen maken

Als Visser en Van Baars kunnen wij jou bijstaan tijdens je weg naar ondernemerschap. Wij hebben het netwerk dat bij ondernemers vaak ontbreekt in de opstartfase. Omdat wij al jaren actief zijn in de BI en Big Data markt zijn wij altijd op de hoogte van de laatste klussen en kunnen wij je voorstellen aan verschillende potentiële opdrachtgevers.

Neem gerust contact met ons op wanneer je twijfelt over de stap naar het worden van een zzp’er. Wij vertellen je graag vrijblijvend meer over de mogelijkheden op de markt. Al overtuigd? Bekijk dan onze freelance data vacatures. Weet je niet of we ook jouw specialisme bedienen? Bekijk dan ons overzicht data expertises.

Lees ook ons blog over ZZP er worden in de IT.

Laat je gegevens achter