Terug naar Blogs
Waarom Business Intelligence voor elk bedrijf belangrijk is

Waarom ook jouw bedrijf behoefte heeft aan BI en Big Data

Business Intelligence (BI) en Big Data zijn enkele van de focusgebieden van Visser & Van Baars; wij zijn van mening dat ieder bedrijf baat kan hebben bij BI en Big Data. Van analyseren tot voorspellen, ieder bedrijf heeft behoeftes waarin dataverzameling en analyse een grote rol spelen. Ben jij nog niet zeker of dit ook voor jouw bedrijf geldt, lees dan dit blog. Het gaat over de wereld van BI en Big Data en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen.

Wat houdt BI en Big Data in?

Online worden de termen BI en Big Data nog weleens inwisselbaar gebruikt. Dit is echter niet helemaal correct, het zijn eigen disciplines die goed op elkaar aansluiten. Business Intelligence houdt zich vooral bezig met de historische data van je bedrijf. Wat waren de resultaten en wat is er gebeurd? Big Data houd zich bezig met de toekomst. Prognoses en voorspellingen aan de hand van historische en actuele data die helpen bij het nemen van beslissingen, en het identificeren van kansen van bijvoorbeeld je supply chain of sales.

Wat BI en Big Data voor jouw bedrijf kunnen betekenen

Tegenwoordig is er veel data beschikbaar om niet meer op onderbuikgevoel beslissingen te hoeven nemen. Met het gebruik van Business Intelligence is er ontzettend veel te voorspellen en analyseren.

Trends kunnen voorspeld worden doormiddel van predictive analytics (Big Data) en ook het consumentengedrag en hun willingness to buy, is iets wat je kunt meten als je data op een goede manier gebruikt. Ook kun je jouw inkoopproces automatiseren, je cross- en upselling verbeteren en ook kun je de pijnpunten in de supply chain blootleggen.   

De basis van BI is het krijgen van een duidelijker inzicht in je prestaties. Weten hoe je op dit moment presteert zorgt ervoor dat je met een goede fundering het bedrijf aanstuurt. Niet langer beslissingen maken op onderbuikgevoel of ervaring, maar beslissen op basis van data.  

De voordelen van Business Intelligence zijn:

  • Direct altijd de juiste informatie bij de juiste personen.

  • Actueel inzicht in je data.

  • Analyses en rapporten kunnen met één druk op de knop gemaakt worden.

  • Een Dashboard waarop je real-time de ontwikkelingen kunt zien.

  • Beter inzicht in je prestaties en kansen.

  • Beter inzicht in je budgetten en kosten waardoor je er meer uit kunt halen.

Verschillende Business Intelligence gebruikers binnen jouw bedrijf

Wanneer je BI en Big Data implementeert binnen een organisatie heb je grofweg drie soorten gebruikers: informatiegebruikers, informatieverwerkers en Data Analisten en/ of Scientists. Weten welke gebruikers je hebt binnen een bedrijf en hoe zij informatie gaan gebruiken, maakt het aanschaffen van software en implementeren van Business Intelligence en Big Data in je dagelijkse bedrijfsvoering eenvoudiger.

Informatiegebruikers

De informatiegebruikers zijn de grootste groep gebruikers binnen de organisatie. Zij halen al hun informatie uit de standaard rapportages. Ze handelen op basis van deze data en afwijkende data, en dragen ze over aan collega’s die hier meer ervaring mee hebben (de informatieverwerkers en analisten). Zij willen graag rapportages met één druk op de knop kunnen genereren, ook moeten deze rapporten intuïtief, overzichtelijk en actueel zijn. 

Informatieverwerkers

In mindere mate heeft je bedrijf informatieverwerkers. Deze groep gebruikers heeft niet genoeg aan de standaard rapportages en gebruikt de software graag om zelf rapportages te maken. Ze focussen zich vaak op kansen en trends voor het bedrijf en gebruiken graag data om beslissingen te nemen.

De informatieverwerkers hebben dezelfde wensen als de informatiegebruikers, daarnaast hebben ze ook nog aanvullende wensen. Zo willen zij breed toegankelijke informatie hebben en toegang tot software waarmee ze data kunnen analyseren of rapportages kunnen maken.

Data Analisten en Scientists

De Data Analisten en Scientists zijn vaak de kleinste groep gebruikers binnen een bedrijf, maar daarmee niet de minst belangrijke.

Data Analisten zijn bezig met de historische data van een bedrijf. Zij zijn de medewerkers die ervoor zorgen dat de data voor de organisatie gaat werken. Ze verwerken en onderzoeken data voornamelijk uit één bron en nemen daarbij geen (ruwe) data vanuit andere bronnen in acht.

Data Scientists verwerken vaak grote sets (ruwe) data om patronen en trends te ontdekken. Naast data vanuit het bedrijf kijken zij ook naar data daarbuiten en komen daarmee vaak tot verrassende conclusies. Om dit te doen hebben zij toegang nodig tot niet gestructureerde data, moeten ze zelf data kunnen koppelen en verrijken en moet de software geavanceerd genoeg zijn om custom analyses te doen.

Voor al deze verschillende gebruikers moet je natuurlijk passende software vinden. Breng daarom voordat je software aanschaft de gebruikers en hun behoeften in kaart. Zo zorg je dat je gelijk het juiste systeem aanschaft.

Hulp bij de volgende stap

Heb je wat sturing nodig bij de implementatie of ben je op zoek naar goede professionals die de data kunnen verwerken, interpreteren en aanvullen? Wij helpen je graag verder.

Wil je iemand op interimbasis inhuren? Lees dan verder

Wil je iemand vast in dienst nemen? Neem dan contact op met

Yoram Zijtregtop
+31 (0)6 53 635 080
yzijtregtop@visservanbaars.nl